fbpx

Mijn Huid en Menopauze

De menopauze is een ongelooflijk ingewikkeld proces waar alle vrouwen van vroeg of laat mee te maken krijgen. Voor sommigen is het niet meer dan het einde van de maandelijkse cyclus, terwijl het voor anderen een moeilijk proces met vele klachten kan zijn dat soms jaren kan duren. Maar wist je dat de menopauze ook invloed heeft op je huid?

Hormonen en Huidveranderingen

Tijdens de menopauze neemt je oestrogeen gehalte af,  hierdoor krijg je een hormonale onbalans in je lichaam.  Door deze hormonale veranderingen kun je last krijgen van huidproblemen.  Enkele daarvan zijn:

1. Vette Huid:
Tijdens de menopauze neemt oestrogeen af en krijgt testosteron de overhand. Testosteron stimuleert de talgklieren om dikkere talg af te scheiden, waardoor de huid vetter wordt. Sommige vrouwen ervaren zelfs acne als gevolg van deze verandering.

2. Gezichtshaar:
Een teveel aan testosteron kan bij sommige vrouwen de groei van gezichtshaar, met name op de kin en bovenlip, veroorzaken.

3. Slappe Huid en Rimpels:
Collageen en elastine geven de huid stevigheid. Tijdens de menopauze daalt het oestrogeenniveau, wat resulteert in een afname van collageen in de huid en verlies van dikte en elasticiteit, wat leidt tot rimpels en een slappere huid.

 

4. Dunne Huid:
Verminderd oestrogeen leidt tot een slechtere doorbloeding van de huid, wat resulteert in een dunnere opperhuid. Dit kan leiden tot vochtverlies en een grotere kans op een droge huid.

5. Zonschade:
Naarmate de menopauze vordert, worden er minder melanocyten in de huid geproduceerd. Dit betekent dat de huid lichter blijft en minder beschermd is tegen UV-stralen, wat het risico op zonschade verhoogt.

6. Ouderdomsvlekken:
Oestrogenen controleren ook de melanineproductie. Blootstelling aan UV-stralen kan leiden tot een ophoping van melanine op delen van het lichaam, wat resulteert in bruine ouderdomsvlekken op het gezicht, de handen, de nek en de armen.

 

Je Huid Tijdens de Menopauze Beschermen en Verzorgen?

Gelukkig hoef je niet machteloos toe te kijken terwijl je hormonen schommelen. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen om je huid te beschermen en te verzorgen tijdens de menopauze:

  • Vermijd Xeno-oestrogenen: Deze stoffen worden aangetroffen in kunststoffen, plastic flesjes en cosmetica. Probeer ze zoveel mogelijk te vermijden, aangezien ze de hormonale balans kunnen verstoren.

  • Eet Gezond: Een uitgebalanceerd dieet met de juiste vitaminen en mineralen kan helpen om je hormonen in evenwicht te houden en je huid gezond te houden.

  • Slaap en Stressbeheersing: Voldoende slaap en stressbeheersing zijn cruciaal om je hormonen in evenwicht te houden. Je lichaam heeft rust nodig om afvalstoffen af te breken en cellen te herstellen.

  • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor een goede hormoonbalans en het behoud van een gezonde huid.

  • Let op je Dieet: Vermijd streng diëten en wees voorzichtig met medicijnen, drugs en cafeïne. Deze kunnen hormonale schommelingen verergeren.

 

Online huidtest

Hoe Wij Je Kunnen Helpen

Naast deze levensstijltips kunnen gerichte behandelingen helpen om je huidproblemen tijdens de menopauze aan te pakken. Samen met een lifestyle check en aanpassingen in voeding kunnen we snelle resultaten bereiken.

Wil je weer een frisse, zachte huid met een ‘glow’?

Een huid met fijnere poriën en meer stevigheid?

Of wil je proactief werken aan het voorkomen van huidveroudering?

Maak snel een afspraak voor een vrijblijvende intake en ontdek hoe we je kunnen helpen je huid in topconditie te houden tijdens de menopauze.